Fysiotherapie bij schouderpijn: de stijve of pijnlijke schouder

Schouderpijn

Bijna 60% van de mensen krijgt ooit te maken met klachten aan de schouder Na lage rugklachten, zijn schouderklachten de meest voorkomende reden voor een bezoek aan de fysiotherapeut.

Hoe ontstaat schouderpijn?

Meestal is er niet een duidelijke oorzaak voor de klachten aan te wijzen, maar ontstaat deze op basis van een combinatie van factoren. De schouder is een complex systeem waarin meerdere gewrichten een rol spelen. De bewegingen in de arm komen niet alleen tot stand door onderlinge beweging van bovenarm en schouderblad. Ook de wervelkolom en het sleutelbeen dragen bij aan het optimaal functioneren van de schouder. Als een onderdeel van het geheel niet goed (mee) beweegt, moet het hele systeem zich aanpassen en kan daardoor op een minder gunstige manier functioneren. Hierdoor kunnen andere weefsels overbelast raken. De grootste verbindende factor is het schouderblad. De stand en positie van het schouderblad is bepalend voor de functie van de schoudergordel. Een afwijking van dit schouderblaf kan ontstaan door de volgende oorzaken.

  • De kracht, uithoudingsvermogen en/of coördinatie van de betrokken spieren is niet optimaal.
  • De beweeglijkheid van de gewrichten die een rol spelen bij het bewegen van de schouder(gordel) is te groot of te klein.
  • Een slechte houding zoals een gebogen rug zorgt ervoor dat het schouderblad niet optimaal kan bewegen.

Veel voorkomende klachten aan de schouder zijn:

  • Frozen shoulder
  • Slijmbeurs problematiek
  • Pijn door overbelasting van de spieren en of pezen rondom de schouder
  • Instabiliteitsklachten
  • Peesontsteking
  • Verkeerd bewegen van de schoudergordel.

De oplossing

Een gespecialiseerd schouderfysiotherapeut is de aangewezen persoon om jouw schouderklachten te onderzoeken en verhelpen. Bij SMC Alkmaar zijn we aangesloten bij het schoudernetwerk Nederland en is collega Vincent Hompes voorzitter van het schoudernetwerk Amsterdam. Bij SMC Alkmaar kijken we eerst naar de oorzaak van de klachten. Met behulp van echografie kunnen we kijken of er schade aanwezig is. Daarna wordt met een combinatie van adviezen, behandelingen en gerichte oefentherapie maatwerk geleverd. Soms zien we tijdens de intake dat de patiënt beter doorverwezen kan worden naar een gespecialiseerd schouder orthopeed. Met diverse orthopeden in het ziekenhuis beoordeeld Vincent de schouderklacht. 

Benieuwd naar onze werkwijze? Maak direct een afspraak!